Prosjekt Åpenhet

En podcast som vil sørge for større åpenhet rundt barnløshet. Fjerne fordommer, forventninger og tabu.

Kunnskap og åpenhet om barnløshet til de som kjenner seg igjen og til alle andre. Alle vet vi om noen som ikke har barn men sjelden historiene bak. Dette temaet må vi kunne snakk åpen om! Selv er jeg strevd med å få barn i ti år. Her intervjues forskere, folk som reflekterer og andre som deler sine egne erfaringer. Vi lever i et samfunn som er veldig familiesentrert, det å ikke ha barn kan føre til et utenforskap. Jeg vil bidra til å fjerne fordommer, forventninger og tabu. En hjelp til deg som strever med å få barn og økt innsikt om et sårbart, viktig og samfunnsaktuelt tema til alle dere andre.

Her intervjuer jeg psykologer, leger, forskere og andre barnløse.

En hjelp til deg som strever med å få barn og økt innsikt om et sårbart, viktig og samfunnsaktuelt tema til alle dere andre.

Podcasten og bokprosjektet er støttet av Fritt ord.

Hvis du har forslag til gode intervjuobjekter, så kontakt meg gjerne!

Episode 23 -Jon Reidar Øyan: Singel, homofil og barnløs

Jon Reidar Øyan er Ap-politikeren som ofte står i bresjen for de homofiles rettigheter. Selv følte han på en sorg som ung når han forstod at han selv aldri ville få barn. Nå lever han et godt liv som homofil og singel. Han har et sterkt engasjement for at de homofile skal ha de samme rettighetene til å få barn som de heterofile. 

Episode 22 - Guro Korsnes Kristensen: Er barn et statlig anliggende

Det er vanlig at myndigheter i ulike land forsøker å påvirke befolkningens reporoduktive adferd, forteller sosialantropologen Guro Korsnes Kristensen. For 10 år siden var den offentlige samtalen preget av at vi var fornøyde over at vi fikk mange barn,  reproduksjonstallet ble den gang tatt til inntekt for at likestillingen var veldig god i Norge. Hva nå, når fruktbarhetstallet har sunket fra 1.9 til et historisk lavt nivå på 1.56?  Da agerer politikerne slik som Erna gjorde sin nyttårstale.

Episode 22 - Tone Bråten: Fertilitetsterapeuten:

Tone Bråten er fertilitetsterapeut med lang erfaring med både enslige og par som strever med å få barn og fertilitetsbehandlingen de går igjennom. Tidligere har hun jobbet i barnevernet og som familieterapeut. Selv har hun gått igjennom IVF-behandling for å få barn og nå ønsker hun å hjelpe andre med utfordringene de står i. Hvilke tanker har de som står i dette? Finnes det likestrekk og hva er de største fallgruvene?

 
 

Episode 21 - Julie Løddesøl: Bak sorgen bor gleden

Julie Løddesøl er tidligere journalist i NRK og teaterviter. Nå holder hun selvutviklingskurs og er meditasjonsinstruktør. Selv er hun ufrivillig barnløs. Hun gikk lenge og bar på en ensom sorg som ble som et energisluk. Nå har hun et ønske om å gjøre det lettere for andre som opplever det samme som henne selv. Julie byr på åpenhet på en leken og lett måte

Episode 20 - Frode Thuen; Motstandskraft

Psykologisk motstandskraft forteller om vår evne til å stå støtt i stressende livshendelser. Frode Thuen er psykolog og professor og forklarer hvorfor noen takler stress bedre enn andre. Er det noe vi kan gjøre for å øke vår egen motstandskraft? Hvordan kan vi bruke erfaringen fra tidligere opplevelser i møte med nye? 

Episode 19 - Kathrine Aspaas: Neddrift og oppdrift

Kathrine Aspaas står bak den emosjonelle revolusjon. Hun holder foredrag og kurs. Siviløkonomen som tidligere skrev kommentarer i Aftenposten vil hjelpe oss til å bli emosjonelt sterkere. En vitenskapelig nysgjerrighet på følelser og hvordan vi mennesker fungerer er vekket. Her deler hun om hvorfor det er så lett å la neddriften i følelsene ta overhånd og hvordan vi kan sørge for at oppdriften kommer.

Episode 18 - Catrin Sagen: Korona-isolasjon, parforholdet og den single

I disse tider med koronaisolasjon blir vi alle utsatte for isolasjon. Det å leve tett på hverandre kan være utfordrende. Hvilke råd har Catrin Sagen om hvordan paret kan snakke bedre sammen. Og hva med de single som nå hadde sett for seg en tid med flørt i vårsola. Kan det komme noe godt ut av denne situasjonen vi er i nå?

Episode 17 – Aldri mamma

Elisabeth er nå 48 år og ser tilbake på tiden hvor hun forsøkte å få barn. Hvor mange IVF-forsøk tåler vi? Hva gjør alle hormonkurene med kroppen og psyken? Om og dra alene til Spania for å sette inn et embryo og det og aldri lykkes med prosjekt å få barn

Episode 16 – IVF-behandling: På lag med naturen?

Fertilitetsoverlegen og forskeren Hans Ivar Hanevik deler sitt syn på assistert befruktning. Som rådsmedlem i bioteknologirådet mener han at vi bør åpne opp for eggdonasjon. Velger vi ut rett eggcelle og sædcelle? I hver skoleklasse finnes det i snitt en elev som er et resultat av assistert befruktning. Vil dette tallet øke? Vil vi i fremtiden være med på å bestemme våre barns gener dersom vi fikk muligheten?

Episode 15 – Johanne Sundby: Forskeren og barnløsheten

Gynekologen som endte opp med å forske på sin egen barnløshet. I dag er hun professor i samfunnsmedisin og reiser til Afrika og Asia for å bidra til bedre kvinnehelse. På fritiden kjører hun hundespann over store vidder. Hvilke erfaringer har hun selv som barnløs?  Tenker vi annerledes rundt dette med barn i vårt samfunn?

Episode 14 – Akupunktøren: Historiene bak

Vibeke Fjeld er akupunktøren som startet med skolemedisin men som byttet over til kinesisk medisin. Her forteller hun om hvem som oppsøker henne, likhetene i historiene og opplevelsene de har. Hva tenker mannen og hva tenker kvinnen? Om enslige kvinner som drar til utlandet for eggdonasjon.

Episode 14 – Akupunktøren: Historiene bak

Vibeke Fjeld er akupunktøren som startet med skolemedisin men som byttet over til kinesisk medisin. Her forteller hun om hvem som oppsøker henne, likhetene i historiene og opplevelsene de har. Hva tenker mannen og hva tenker kvinnen? Om enslige kvinner som drar til utlandet for eggdonasjon.

Episode 13 – Adoptert (del 1) pårørende identitet, stigma og rus (del 2)

Ane Ramm deler tanker om det å være adoptert. Følte hun seg annerledes? Hva med tilhørighet? Opplevde hun identitetskriser? I Del 2 deler Ane refleksjoner om det å ha en datter som er rusmisbruker. Hvordan er det å være mor og pårørende? Å leve med brutte forventninger. Ane har valgt å skrive bok om temaet, hva gjør denne åpenheten med et tabubelagt tema? 

Episode 12 – Sædkvalitet i fritt fall

Niels Christian Geelmuyden er statsviteren som er kjent for sine portrettintervjuer og bøker.  Denne gangen har han fordypet seg i fallende sædkvalitet. Hvorfor er forplantningsevnen dalende? Hvorfor kommer norske menn spesielt dårlig ut? Hva kan bidra til å forbedre sædkvaliteten?

Episode 11 – Bjørk Matheasdatter: Det viktige i et parforhold

Bjørk Matheasdatter er parterapeuten som også skriver mye om kjærlighetslivets mange gleder og utfordringer. Hvor viktig er parforholdet for oss? Hva betyr barnet i parforholdet? Hva gjør det med oss når vi strever med å få barn? Hva kjennertegner parene som har det fint sammen selv om det stormer?

Episode 10 – Thomas Hylland Eriksen. Dem familiesentrerte kulturen

Thomas Hylland Eriksen er professoren i sosialantropologi med et stort samfunnsengasjement. Han reflektere over hvordan det kan oppleves å være barnløs i et samfunn som har familien som et viktig sosialt samlingspunkt. Hvorfor er det så viktig å være som andre, og skiller Norge seg ifra andre land?

Episode 9 – Hva skyldes infertilitet?

Nan Oldereid er gynekolog og har forsket på infertilitet. Hun jobber nå på en fertilitetsklinikk i Oslo, og har mye kunnskap og erfaring både på kvinnen og mannens fertilitet.

Episode 8 – Surrogati. Kan barn kjøpes og selges?

Aksel Braanen Sterri er debattanten som har engasjert seg i spørsmålet om vi skal tillate surrogati. Han har tidligere jobbet som debattredaktør i Dagbladet. Han tar nå en dr. grad ved Universitetet i Oslo på temaet “hva kan kjøpes og selges?”. Intervjuet ble gjort i Oxford hvor Aksel hadde et gjesteopphold. 

Episode 7 – Å velge et liv uten barn

Pernille Bruusgaard har tatt et bevisst valg om å ikke få barn. Hva var det som gjorde at hun ikke ønsket seg barn? Hvilke tanker gjør hun seg i dag, som voksen, over valget hun tok?

Episode 6 – Gjør barn oss lykkelige?

Hvilke forestillinger har vi om det å få barn og bli en familie? Stemmer forestillingene med virkeligheten? Blir vi gamle og ensomme uten barn? Thomas Hansen er psykolog av bakgrunn, og jobber med befolkningsundersøkelser på OsloMet

Episode 5 – Om den utskjelte barnløse mannen på 45

Joachim Skage er komikeren som på scenen har vitset om den ensomme mannen. Han er selv singel og barnløs. Peder Kjøs har ytret at menn må gjøre en innsats for å få seg dame og slutte å syte. Live sending fra Internasjonalen.

Episode 4 – Peder Kjøs, om skam tabu og brutte forventninger.

Om de negative følelsene vi har i oss alle sammen. Hva gjør de med oss? Hvorfor er det knyttet skam rundt barnløshet? Dette er en live-podcast tatt opp på Internasjonalen i Oslo med publikum i salen. Peder er psykologen med 20 års klinisk erfaring. Han har skrevet flere bøker og er kjent fra Tv serien jeg mot meg.

Episode 3 – Childlessness beyond not having the baby

Cristina Archetti, professor in media and communication is sharing her personal story and reflections. She is originally from Italy and share her thoughts about not having children and the cultural differences in the view of having a family or not.

Episode 2 – Er ønsket om barn genetisk?

Dag O. Hessen er professoren i biologi som har engasjert seg i krysningsfeltet mellom biologi, miljø og filosofi. Er ønsket om barn genetisk eller kulturelt betinget? Hvorfor han selv ønsket seg barn. Om det å spre gener vs memer. Hva betyr flere barn med hensyn til miljøet? 

Episode 1 – Er barn meningen med livet?

Psykolog Sondre R. Liverød reflekterer rundt hvorfor barn av mange bli ansett som det mest meningsfulle i livet. Hva handler dette egentlig om? Er vi drevet av å føle oss nyttige og verdsatte? Hvilket syn ville han ha hatt på sitt eget liv uten barn?